Nu-i place o materie, ce-i de facut?

Nu-i place o materie, ce-i de facut?

Cand observati ca nu-i place o materie, trebuie sa vorbiti cu copilul si sa descoperiti motivele care stau la baza acestei situatii.

Poate ca respinge materia respectiva pentru ca nu este potrivita aptitudinilor sale si de aceea ii este mai greu sa invete sau sa stapaneasca cunostintele. In acest caz, copilul are nevoie de ajutor pentru a intelege notiunile noi.

Poate sa respinga o materie deoarece i se pare ca nimic din ceea ce trebuie sa invete nu-i va fi de folos vreodata. In acest caz, trebuie sa vorbim cu el despre utilitatea acelei materii, despre cum ar putea pune aceste cunostinte in legatura cu alte materii.

Uneori, copilului nu-i mai place un obiect din cauza esecurilor repetate, a rezultatelor slabe, care apar fie pentru ca nu a invatat lectia cand a fost verificat, fie pentru ca are lacune mari din cauza carora nu intelege noile cunostinte. In acest caz, copilul trebuie ajutat sa recupereze, sa asimileze din nou cunostintele lipsa.

De multe ori, copilul invata atitudinea “nu-mi place” chiar de la parinti. Cand parintii spun “nici mie nu mi-a placut aceasta materie” sau “nici eu nu eram bun la matematica”, copilul interiorizeaza rapid mesajul si isi pierde motivatia de a invata sau de a depune efort pentru a obtine rezultate bune. Stie ca va fi “inteles” de parinti cand va obtine rezultate slabe, pentru ca nici acestora nu le-a placut sa invete la materia respectiva.

Deci, pentru a sti ce masuri sa luati pentru a-l ajuta, trebuie sa descoperiti cauzele care l-au determinat sa nu manifeste suficient interes pentru o materie. Sa-l ajutati si sa-l incurajati cand incepe sa obtina rezultate mai bune. Cereti si parerea invatatoarei – va poate oferi solutii personalizate, cunoscandu-si bine elevii.

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii