Timpul dedicat temelor

Timpul dedicat temelor

Este important sa-l invatam pe copil, inca din clasele primare, sa-si gestioneze timpul alocat temelor. Aceeasi tema poate fi rezolvata corect de unii copii intr-un timp mai scurt, iar de altii intr-un timp mai lung. Trebuie sa identificam cauzele pentru care copilul are nevoie de ore intregi pentru rezolvarea temei de acasa: poate fi vorba despre oboseala, neintelegerea temei, lipsa de concentrare pe o durata mai mare de 20-30 de minute, teme prea multe sau imposibilitatea de a se organiza. Discutati aceste aspecte si cu invatatoarea copilului!

Unde isi face temele?
Inca din clasa I, copilul trebuie sa-si faca temele in acelasi loc zi de zi. Trebuie ales locul cel mai linistit, fara surse de zgomot care i-ar putea distrage atentia (radio, tv, calculatorul sau frati mai mici). Locul trebuie sa fie luminos, iar la scris este de preferat ca sursa de lumina sa fie in partea dreapta.

Temele se rezolva la masa si trebuie urmarita permanent pozitia corecta la scris: spatele drept si capul sus, cotul de la mana cu care scrie trebuie sa se sprijine pe masa, caietul sa fie inclinat usor spre stanga. Corectati-i pozitia ori de cate ori observati ca nu sta corect.

Invatati-l sa-si gestioneze timpul pentru efectuarea temelor cu ceasul in fata. In functie de volumul de lucru, sa-si propuna singur un interval de rezolvare si sa respecte acest timp fara a neglija calitatea temelor.

Cand isi face temele?
Este bine ca temele pentru a doua zi sa le rezolve dupa–amiaza, dupa ce a luat pranzul si s-a odihnit in jur de doua ore. Obisnuiti-va copiii ca vineri dupa-amiaza sa-si efectueze temele pentru ziua de luni. Astfel vor avea doua zile la dispozitie pentru joaca sau pentru alte activitati preferate.

Prima etapa in efectuarea temelor este pregatirea cartilor, caietelor si instrumentelor de care are nevoie, adica organizarea muncii pe care este pe cale sa o faca. Tot de organizare tine si programarea ordinii in care vor fi efectuate temele: este de preferat sa inceapa cu lectiile cele mai dificile si sa continue cu cele mai usoare, cu mici pauze de 5 minute intre fiecare tema. Inainte de a efectua temele scrise, orice copil trebuie sa citeasca ultima lectie predata la disciplina respectiva. Altfel, nu va sti sa rezolve cerintele si va irosi timp.

Este foarte important ca, dupa ce ati verificat temele, sa obisnuiti copilul sa-si pregateasca ghiozdanul cu tot ceea ce are nevoie pentru orele de a doua zi. Pentru a va asigura ca nu uita nimic, este bine sa pregateasca ghiozdanul urmarind orarul, care trebuie sa fie expus la vedere, aproape de locul unde isi face lectiile.

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii