Stima de sine

Stima de sine

Noi, părinţii, ne întrebăm uneori ce ar trebui să facem pentru a creşte un copil responsabil, care să se adapteze în lumea în care trăieşte şi care să se simtă bine în propria piele. Crescând, copiii încep să înţeleagă cine sunt şi care este locul lor în lume, apoi ajung să se valorizeze. Pentru a-i ajuta să se valorizeze, ei trebuie să simtă că sunt preţuiţi şi iubiţi necondiţionat de persoanele importante din viaţa lor.

Noi, părinţii, trebuie să creăm un mediu în care copilul să se simtă preţuit, iubit aşa cum este şi vom vedea că, pe măsură ce reşte, îi vine tot mai uşor să-şi exprime ideile, să ia decizii, să rişte şi să-şi asume responsabilităţi. Cum să creăm acest mediu?

Faceţi-vă timp să-i oferiţi copilului, câteva minute pe zi, întrega dumneavoastră atenţie. Arătaţi-i copilului iubire necondiţionată. Faceţi-vă timp un minut pentru a-i spune câteva vorbe bune, pentru a-l îmbrăţişa, pentru a-l mângâia, pentru a-i oferi ceva bun, fără un motiv anume, ci doar pentru că îl iubiţi. Copiii care se simt apreciaţi şi iubiţi au mai multe şanse de a fi fericiţi şi de a se purta mai frumos.

Arătaţi-i copilului că înţelegeţi şi apreciaţi sentimentele lui, chiar dacă uneori nu sunteţi de acord cu ele. Explicaţi-i că oamenii pot avea sentimente diferite şi că nu neapărat unele sunt corecte iar altele nu. Important este ca aceste sentimente să nu genereze atitudini şi comportamente inadmisibile. Ori de câte ori este cazul, cereţi-i părerea copilului (oferiti-i câteva variante acceptabile pentru dumneavoastră) astfel îl încurajaţi să gândească singur şi să ştie că şi opinia lui este preţuită, ceea ce îi dă un sentiment de control.

Ocupaţi-vă în mod direct de comportamentul nepotrivit al copilului, fără să-l jigniţi. Dacă în parc a lovit un copil, explicaţi-i ferm, fără să audă toţi cei din jur, că nu are voie să lovească alt copil. Ţineţi-l lângă dumneavoastră până se calmează şi în niciun caz nu-i spuneţi că este un copil rău şi urâcios. Altfel, va înţelege de la dumneavoastră că este rău şi urâcios şi pe viitor se va comporta în continuare ca un copil rău şi urâcios.

Când îl apreciaţi, lăudaţi-l pentru munca depusă şi apoi pentru rezultat; nu vă limitaţi la un simplu ”Bravo!” Recunoaşteţi şi apreciaţi calităţile copilului dumneavoastră şi bucuraţi-vă de ele în loc să încercaţi în permanenţă să-i îndreptaţi defectele. Oferindu-i prilejuri de a-şi dovedi calităţile îl ajutaţi să capete încredere în sine şi să abordeze cu curaj activităţi la care se pricepe mai puţin.

Evitaţi să vă comparaţi copiii între ei sau cu alţi copii. Copilul trebuie să ştie că este preţuit şi iubit pentru ceea ce este şi aşa cum este el.

Găsiţi timp să sărbătoriţi şi să vă simţiţi bine în familie. Stabiliţi obiceiuri proprii, tradiţii pe care să le aşteptaţi cu toţi cu nerăbdare. Puteţi sărbători chiar lucruri mărunte de zi cu zi.

Luaţi în serios preocupările şi interesele sale chiar dacă vi se par nesemnificative, plicticoase sau repetitive. Uneori, puteţi chiar să vă lăudaţi singuri cu realizările dumneavoastră, ca să-i arătaţi că vă mândriţi cu ceea ce faceţi bine.

Atenţie la poreclele „inofensive” care vi se par amuzante dar care nu plac deloc copilului. Unele vorbe pe care aţi fost tentat să i le spuneţi: „nătăfleţ”, „papă-lapte” sau „tăntălău” pot fi uşor interpretate de copil ca jigniri dure.

Deci, încurajaţi opinia copilului şi apreciaţi-i calităţile. Trăind experienţa succesului va căpăta încrederea şi bucuria ce formează baza unui sentiment pozitiv faţă de propria persoană, adică stima de sine.

Sursa foto: www.sxc.hu

0 comentarii