Solidari in fata copilului

Solidari in fata copilului

Părinţii sunt aliaţi în ceea ce priveşte creşterea şi educarea copiilor. Iar această alianţă nu trebuie ruptă, chiar dacă uneori ni se pare că unul dintre părinţi este prea aspru cu copilul şi-l pedepseşte prea mult pentru o greşeală sau o poznă.

Chiar dacă unul dintre părinţi este mai sever, nu este indicat ca acest fapt să ducă la discuţii în contradictoriu în faţa copilului. Contestând măsura luată ca pedeapsă, nu facem decât să ştirbim autoritatea celuilalt părinte şi să-i anulăm relaţia cu copilul.

Trebuie să înţelegem că şi celălalt este părinte şi că este la fel de preocupat de binele copilului. Să facem efortul de a privi în ansamblu orice situaţie, pentru a acţiona cu discernământ. Bineînţeles, atunci când observăm un autoritarism abuziv la celălalt părinte, care sancţionează în mod nechibzuit, putem interveni, însă discutând separat cu acesta şi spunându-ne cu calm părerea. De exemplu, tatăl care vede că fiica lui se poartă nerespectuos cu mama ei, fără ca aceasta să reacţioneze, trebuie să intervină.

Sunt însă şi părinţi cărora le vine greu sa-şi îndeplinească rolul şi atunci se plasează sub responsabilitatea partenerului de viaţă, lăsându-i acestuia libertatea luării deciziilor în ceea ce priveşte educarea copiilor. Acest lucru îi va scuti pe amândoi de un stres inutil şi nu va mai genera contradicţii, plasări pe poziţii opuse, care pot duce la certuri între părinţi.

Părintele mai puţin autoritar trebuie însă să susţină acţiunile de educare ale celuilalt părinte. Când copilul a fost certat pentru ceea ce a facut, abţineţi-vă să-l luaţi în braţe şi să-l mângâiaţi. “Hai, vino la tata, că mama-i rea” sau invers “Vino la mama, că tata–i nervos” sunt replici care ar trebui să rămână nerostite. Faceţi front comun cu celălalt părinte. Copilul trebuie să înţeleagă că, deşi l-a pedepsit doar unul dintre părinţi, şi celălalt este de acord. Asta îi va da de gândit şi în viitor va fi mai atent la respectarea regulilor impuse în familie.

Sursa foto: www.sxc.hu

0 comentarii