Sa facem economie

Sa facem economie

Copiii intra in contact cu banii de cand incep sa socoteasca – invata diviziunile banilor si invata sa-i numere. De unde pot avea copiii nostri bani? Cu diferite ocazii, de la bunici si de la alte rude, dar mai des de la parinti, care uneori ofera sume simbolice, drept stimulent, pentru mici treburi casnice.

Copiii au nevoie de ajutorul parintilor pentru a invata sa aiba o viziune corecta asupra banilor si sa inteleaga ca acestia au o limita. Va trebui sa le explicati cat si cum munciti pentru a castiga bani, cum se distribuie banii intr-o familie, care sunt cheltuielile obligatorii si cat ramane pentru satisfacerea unor placeri. Sa-i ajutam sa inteleaga si sa faca deosebirea intre nevoi, dorinte si mofturi. Restrictiile trebuie explicate si sfaturile ii vor ajuta pe copii ca mai tarziu sa fie capabili sa ia decizii bune.

”Deprinderea din tinerete  ramane si la batranete” spune intelepciunea populara. Spiritul de economie nu face exceptie de la aceasta regula: se „insamanteaza” din copilarie, vorbindu-le copiilor despre bani si incurajandu-i sa economiseasca. Cum? Simplu: le cumparam o pusculita! Incurajandu-i sa economiseasca, vor intelege la ce le foloseste pusculita. Vor intelege ca aceasta rezerva de bani le va folosi pentru a-si cumpara jocul pe care si-l doresc, cartea sau papusa mult visata. Tot atunci vor invata singuri ca, daca sunt prea cheltuitori, banii se termina si ca va fi greu sa mai umple pusculita. Astfel vor ajunge sa pretuiasca banii si sa gandeasca de doua ori inainte de a-i cheltui.

Cand se vor maturiza si-si vor administra singuri banii, vor transforma vechea pusculita intr-un cont in banca, in obligatiuni sau alte modalitati de pastrare si economisire a „banilor albi pentru zile negre”. Iar  datorita conceptiilor sanatoase bine inradacinate nu vor fi victime ale consumismului, fiind mereu echilibrati  si economi.

Ma gandesc serios la faptul ca multora dintre noi ne-ar fi prins bine  in copilarie, o astfel de educatie in spiritul economiei si a pretuirii banului. Asa ca, sa incepem sa le facem un bine copiilor nostri si din acest punct de vedere.

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii