Rabdarea (II)

Rabdarea (II)

Copiilor le este greu să aştepte chiar şi lucrurile plăcute. De exemplu, aşteaptă cu nerăbdare venirea vacanţei şi până vine pare să treacă o veşnicie. Această aşteptare febrilă putem s-o folosim pentru a-i ajuta să înţeleagă trecerea timpului, să conştientizeze ce înseamnă o zi, o săptămână, o lună.

Studiind calendarul împreună, vor înţelege cum se reprezintă grafic timpul şi astfel vor înţelege lungimea relativă a unităţilor de timp. Atât preşcolarii cât şi şcolarii se vor bucura să aibă propriile calendare ca să marcheze zilele rămase până la venirea lui Moş Crăciun, până la ziua de naştere, până la vacanţă… Şi, pe măsură ce se apropie ziua aşteptată, pot fi antrenaţi în diferite activităţi: să-i scrie o scrisoare lui Moş Crăciun şi să pregătească ornamente pentru brad, să facă lista invitaţilor la ziua de naştere şi chiar să picteze singur invitaţiile sau să confecţioneze cadouri pentru aniversarea cuiva drag.

Nu e uşor să fii răbdător. Cei mai mulţi dintre noi am învaţat ca adulţi să tolerăm situaţiile neplăcute cu un anume grad de detaşare. Chiar dacă nu ne este uşor să înfruntăm cu calm şi cu eleganţă provocările zilnice, suntem conştienţi că trebuie să le dăm copiilor noştri un bun exemplu.

Sunt momente în viaţă când ne este şi mai greu să avem răbdare: naşterea unui nou copil sau atunci când un membru al familiei suferă o intervenţie chirurgicală ori cînd aşteptăm rezultatul unui examen sau răspunsul în urma unui interviu de angajare. Sunt evenimente care ne schimbă viaţa, care ne tulbură atât pe noi, adulţii, cât şi pe copiii noştri. Toate fac parte din viaţă şi trebuie să nu uităm că în aceste momente copiii vor învăţa din reacţiile noastre cum să se comporte în situaţii stresante.

Sursa foto: www.sxc.hu

0 comentarii