Puterea exemplului

Puterea exemplului

Copiii au nevoie să li se spună că sunt iubiţi, dar mai mult încă, au nevoie să fie asiguraţi de sinceritatea vorbelor noastre prin îmbrăţişări, sărutări, mângâieri şi alintări. Ei au tot dreptul la senzaţia plăcută dată de atingerile părinţilor.

Cercul format de braţele mamei sau ale tatălui poate calma copilul atunci când acesta are nevoie de alinare, fie că e vorba de un genunchi julit sau de răni sentimentale. Afecţiunea manifestată este vitală pentru orice copil. Copiii au nevoie de o asigurare de natură fizică alături de vorbe ca „te iubesc”. Alintările repetate şi constanţa afecţiunii noastre le permit să simtă pe deplin dragostea pe care le-o purtăm.

Ei sunt observatori atenţi şi îşi urmăresc părinţii – felul în care aceștia se poartă unul cu altul, felul în care Mami şi Tati îşi arată grija și dragostea unul faţă de celălalt – învățând ce înseamnă căsnicia. Exemplul oferit de noi copiilor, zilnic, devine şablonul relaţiilor pe care le vor stabili ei la rândul lor când se vor căsători.

Modul în care ne tratăm partenerul de viaţă impune un adevărat tipar în viaţa copiilor noştri, iar acest tipar poate fi unul dintre factorii cu cea mai mare influenţă asupra succesului viitor, împlinirii personale și fericirii lor. Îşi pune amprenta asupra genului de oameni de care vor fi atraşi şi stabileşte modelul, fericit sau nefericit, al relaţiilor pe care le vor crea în propriile familii.

Deşi nu există o reţetă magică a căsniciei fericite, trebuie să dăm copiilor un exemplu de iubire. O relaţie matură şi sănătoasă implică un echilibru între a dărui şi a primi. Implică acceptarea reciprocă a calităţilor şi slăbiciunilor, ca şi capacitatea de a da dovadă de tandreţe, empatie şi compasiune.

Copiii observă felul în care avem grijă unul de celălalt, dar şi momentele în care ne neglijăm partenerul. Ne observă când ne respectăm şi ne sprijinim reciproc, când ne tratăm cu afecţiune şi căldură, când împărtăşim interese şi valori comune şi când acceptăm diferenţele individuale – le oferim modele.

Când copiii au certitudinea că sunt acceptaţi şi iubiţi, posedă forţa interioară necesară pentru a-și urmări scopurile şi a intra în contact cu cei din jur. Dacă sunt protejaţi şi înconjuraţi de căldură, de dragoste şi acceptarea de care au nevoie, vor învăţa să se iubească pe ei înşişi. Când se vor maturiza, conştienţi că merită dragoste şi așteptîndu-se să fie iubiţi, vor fi capabili deopotrivă să dăruiască și să primească dragoste, să se implice în relații pline de iubire. Indiferent ce vor face în viaţă, nimic nu e mai important decât acest lucru.

Sursa foto: www.sxc.hu

0 comentarii