Exista Mos Craciun?

Exista Mos Craciun?

Trebuie sa-l lasam pe copil sa creada in Mos Craciun? Unii parinti nu vor sa zapaceasca mintea copilului lor, lasandu-l sa creada in ceea ce nu exista si ii prezinta de la bun inceput realitatea asa cum este. Altii, dimpotriva, refuza sa risipeasca farmecul copilariei si sustin aceste credinte astfel incat sa dureze cat mai mult timp. Atat unii cat si ceilalti fac greseala de a se amesteca pe nedrept in cursul firesc al lucrurilor, in loc sa astepte efectele maturizarii cerebrale.

Atat timp cat copilul nu pune intrebarile potrivite, el nu este inca pregatit sa primeasca raspunsurile potrivite. Iar atunci cand incepe sa puna aceste intrebari, copilul dispune deja de mijloacele necesare pentru a raspunde singur.

A-i spune unui copil ca nu exista Mos Craciun nu face decat sa-l incurce inutil. De Craciun, intensitatea emotionala este atat de puternica incat copilul nu mai poate face diferenta intre realitate si imaginar. Incercarea de a-i explica realitatea unui copil care a mai crescut nu face decat sa produca confuzie in mod inutil in gandirea rationala inca in formare a acestuia.

Atitudinea potrivita consta in a ramane evaziv, lasandu-l pe copil sa-si foloseasca procesele mentale in masura in care le poseda. O modalitate de a face acest lucru este aceea de a-i intoarce intrebarile spunandu-i “Tu ce crezi?”. Apoi, construiti un rationament cu ajutorul altor intrebari si raspunsuri, subliniind observatiile juste pentru a-i da sentimentul ca avansati impreuna spre adevar.

Adevarul i se va impune de la sine. Insa atunci cand lucrurile raman vagi, magia lucrurilor inca mai intervine pentru o perioada de timp inainte de a se estompa, prelungindu-i astfel intalnirile cu lumea miraculoasa.

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii