Cum ferim copiii de riscurile internetului?

Cum ferim copiii de riscurile internetului?

Tehnologia avansează într-un ritm ameţitor şi ne asaltează copiii cu tot felul de ispite: în urmă cu trei decenii, nici la televizor nu era mare lucru de văzut, însă acum avem zeci de canale tv, jocuri electronice, a apărut şi internetul, iar copiii ajung să fie expuşi astfel la riscul înstrăinarii sociale, la mesaje violente sau pornografie.

Ideal ar fi ca fiecare dintre primii paşi în lumea digitală să fie făcuţi de copii împreună cu părinţii. Copiii ar trebui să descopere treptat la ce le poate fi util calculatorul, pentru a evita o avalanşă de nou capabilă să creeze o dependenţă. Însă, de cele mai multe ori, copiii joacă un joc împreună cu unul sau mai mulţi prieteni, află despre un site tot de la colegii de joacă, deschid un link aparent nevinovat la recomandarea unui cunoscut. Mulţi dintre ei sunt sau ajung rapid să fie chiar mai îndemânateci decât părinţii lor în utilizarea noilor dispozitive şi medii digitale, controlul fiind din acest motiv mult mai dificil.

Restricţiile nu (mai) funcţionează – degeaba îi interzici copilului să se uite la un film nerecomandat sau să stea prea mult timp la calculator, dacă are un smartphone sau o consolă de jocuri portabilă.

Când vine vorba despre accesul la calculator, mulţi părinţi recurg la o gamă de soluţii de la cele mai simple la cele mai neaşteptate: folosesc restricţionarea cu ajutorul parolelor, ascund tastatura sau cablul de alimentare… Însă cei mici sunt tare inventivi: pot să lucreze la calculator evitând complet parola, pot împrumuta de la prieteni o tastatură, şterg programele care îi împiedică să facă tot ce vor (chiar cu riscul de a “strica” iremediabil calculatorul), ajung chiar să reinstaleze sistemul de operare pentru a putea fi online. Pentru a preveni astfel de situaţii, e nevoie de soluţii mai discrete.

În primul rând, folosirea calculatorului sau a platformelor mobile de către copii trebuie să fie dublată de o atenţie sporită a părinţilor asupra acestor activităţi.

Există destule soluţii eficiente – pachete software care permit un control parental asupra activităţii copilului la calculator. Mai presus de toate, aceste instrumente permit o supraveghere eficienta. Poţi şti cât a stat copilul la calculator şi ce a făcut, în detaliu (ce programe a folosit, ce anume a căutat pe internet, ce siteuri a deschis, ş.a.m.d.).

De cele mai multe ori, pentru supraveghere eficientă, configurarea unui modul de control parental presupune mulţi paşi. Dar nu e cazul să vă speriaţi că aveţi nevoie de cunoştinţe IT solide, există ghiduri detaliate sau chiar posibilitatea de sa apela gratuit la un expert în software. De exemplu, Bitdefender Internet Security 2013 este o soluţie care include un modul de control parental, iar compania românească se mândreşte şi cu oferirea de asistenţă tehnică gratuită, prin telefon sau e-mail. Prin urmare, chiar şi un părinte nespecialist are posibilitatea să-şi protejeze copiii de pericolele informatice şi să se informeze despre modul în care aceştia utilizează calculatorul. Vă puteţi convinge uşor: antivirus download e la un click distanţă, iar după instalare puteţi testa modulul de control parental înainte de a cumpăra întregul pachet software.

Chiar şi în cazul în care copilul nu este lăsat nesupravegheat la calculator, nu strică să vă familiarizaţi cu un soft specializat. Din simplul motiv că telefoanele actuale sunt mai performante decât computerele de acum 5-10 ani şi e mult mai greu să fiţi tot timpul în preajmă când copilul utilizează un smartphone.

Bitdefender antivirus e completat şi de o aplicaţie pentru telefoanele mobile pe care rulează sisteme de operare Android, iar aceasta vă permite să aflaţi o sumedenie de informaţii despre utilizarea terminalului, ba chiar şi să-l localizaţi cu precizie.

0 comentarii