Argument

Din dorinta  adanca de a ajuta parintii care au  copii scolari mici, am initiat  acest blog  cu pareri si sfaturi  care se bazeaza pe experienta de o viata la catedra, ca invatatoare.
In decursul anilor, fiecare elev pe care l-am avut in clasa timp de  patru ani, mi-a demonstrat ca este unic si, ca fiecare elev, in anumite situatii, are nevoie de „tratamente” personalizate. Niciun elev nu seamana cu altul.

Tot in acesti ani am invatat ca nu exista copii rai, ci doar metode de educare neadecvate personalitatii lor si nevoilor lor.

Timpul mi-a demonstrat ca observarea atenta si cunoasterea elevului ne ajuta pe noi, educatorii, sa intelegem anumite comportamente si astfel sa gasim metoda cea mai buna prin care sa-l facem sa inteleaga unde greseste si cum se poate indrepta. I-am privit si-i privesc mereu cu ochi de educator si de mama.

Sunt constienta ca nu totdeauna educatia primita in cadrul scolii corespunde cu ceea ce vad si aud  in mediul social si in familiile din care provin. De aceea, doresc  din tot sufletul sa colaborez cu parintii care au nevoie de un sfat, sa  le impartasesc din cunostintele si experienta mea,  sa vin  in ajutorul lor si implicit  al elevilor.

Sunt convinsa ca bazele invatarii, disciplinei, atitudinii fata de munca si societate, respectului fata  de sine si fata de altii, sentimentului de responsabilitate, se formeaza in primii ani de scoala, adica in ciclul primar.

Cineva spunea odata ca a avea un invatator bun este un noroc in viata. Adevarat! Dar pentru a avea  rezultate deosebite  in munca de educare este nevoie de  colaborarea cu parintii.
Toti ne iubim copiii, dar e mult mai usor sa-i iubesti decat sa-i educi.

Nu stiti de unde sa incepeti? Imaginati-va cum ati dori sa fie copilul dumneavoastra la varsta de 18 – 20 de ani. Ce calitati ati dori sa aiba? Cum ati dori sa se comporte in societate si cu dumneavoastra? Ce trasaturi de caracter ati dori sa aiba?
Conturati-i in minte calitatile precum slefuitorul de diamante, care, privind diamantul „crud”, si-l imagineaza cum va arata slefuit. Si-apoi cu atentie, rabdare, precizie si migala, prin slefuire, reuseste sa-i dea valoare asa cum educatia da valoare copilului.
Fiecare dintre noi avem un diamant. Trebuie doar sa  stim sa-l slefuim.