Copilul mic socializeaza?

Copilul mic socializeaza?

Bineinteles! Inca din timpul primului an de gradinita incepe sa socializeze cu copiii de varsta lui, cu doamna educatoare… Procesul de socializare continua si se perfectioneaza  pe masura ce creste, astfel ca in clasa I deja din primele saptamani incepe sa aiba simpatii printre colegii din clasa, sa se imprieteneasca si sa se joace mai mult cu unii decat cu altii, sa aiba preferinte in ceea ce priveste alegerea colegului de banca.

Uneori, la gradinita sau in primii doi ani de scoala, se mai intampla sa “iasa scantei”. Cateodata, copilul poate sa reclame atitudinea violenta a vreunui coleg de clasa fata de el. Daca se intampla rar, nu ar trebui sa considerati ca este o problema grava. Este suficient sa vorbiti cu invatatoarea si aceasta va putea lua masurile necesare. In schimb, daca se intampla des astfel de probleme, intrebati copilul de la ce pornesc neintelegerile cu colegul respectiv. Intrebarile ar trebui formulate in asa fel incat sa va dati seama daca nu cumva are si el o vina in a-l provoca pe colegul violent.

Sfatul meu ar fi sa nu-i sugerati sa-si faca singur dreptate pentru a nu inrautati situatia. Luati legatura cu invatatoarea! Nu incepeti discutii pe strada cu parintii acestor copii. Aceste discutii pot degenera foarte usor si e pacat. Copiii vor fi colegi de clasa pentru cativa ani, iar dumneavoastra va veti reintalni in toti acesti ani cu acei  parinti si veti fi pusi in posturi neplacute.
Cel mai important de avut in vedere este faptul ca, odata conflictul aplanat, copiii se joaca din nou, redevin prieteni ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Elevii mici nu sunt invidiosi si nu poarta ranchiuna, uita usor aceste neplaceri, pentru ca iarta…

Concluzie: nu puneti la inima micile incidente! Invatati de la copii sa treceti peste astfel de probleme cu seninatate si intelegere.
Pentru altfel de evenimente, pe care nu ni le dorim, luati – urgent! – legatura cu invatatoarea clasei.

 

 

Credit foto: http://www.sxc.hu

0 comentarii