Concursurile scolare

Concursurile scolare

Aşteptăm cu nerăbdare alături de copiii noştri concursurile şcolare si mai ales rezultatele lor. Ca părinţi, nu suntem totdeauna mulţumiţi de nota pe care copilul nostru a obţinut-o. Suntem trişti şi dezamăgiţi.

Eu spun că n-ar trebui să ne descurajăm. Trebuie să înţelegem că a participa la un concurs este în sine un câştig, indiferent de rezultatul obţinut şi să transmitem acest lucru şi copiilor nostri, să-i susţinem, să-i îndrumăm şi să-i încurajăm, mai ales dacă sunt de vârstă mica sau participă pentru prima dată la concursuri şcolare cum ar fi „Euclid” sau „Arhimede”.

Toţi copiii se pregătesc intens înaintea unor astfel de concursuri, iar acest lucru este deja un avantaj pentru ei. Îşi măsoară „puterile” cu copii de aceeaşi vârstă şi, fiecare, bazându-se pe cunoştinţele acumulate, rezolvă mai mult de 70% din lucrare. Autorii subiectelor concursurilor menţionate mai sus rezervă celelalte 30 de procente problemelor mai dificile, adresate în special copiilor care posedă în mod preponderent inteligenţă matematică.

Să recunoaştem că în jurul nostru nu sunt numai matematicieni. Ştiţi că fiecare dintre noi posedăm mai multe tipuri de inteligenţă, dintre care 1-2 tipuri preponderente.

Copiii cărora le place matematica rezolvă zilnic, din plăcere, exerciţii şi probleme, fără a li se impune. Mintea lor le-o cere. Ei au nevoie permanent de exerciţiu, de raţionamente, de calcule. Aceştia sunt viitorii matematicieni.

De aceea, să nu descurajăm copilul nostru. Să-i vorbim şi să-l ajutăm să înţeleagă să adopte o atitudine pozitivă şi atunci când rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor. Să înţeleagă că pentru a ajunge învingători este nevoie de mai multă muncă, mai multă perseverenţă şi optimism.

Să nu renunţaţi! Dacă anul acesta copilul nu a obţinut rezultatul dorit, este timp să se pregătească pentru concursul de anul viitor. Va fi mai mare, mai încrezător, mai bine pregătit.

Să zăbovim un moment asupra celor spuse de Platon cu mult, mult timp în urmă: „Să nu descurajezi niciodata pe nimeni… care progresează continuu, indiferent cât de încet”.

Sursa foto: www.sxc.hu

0 comentarii