Cum alegem jucariile copiilor nostri?

Cum alegem jucariile copiilor nostri?

Cu diferite ocazii cumparam jucarii pentru copiii nostri sau ai altora. V-ati gandit vreodata cam cum ar trebui sa fie o jucarie buna?
In primul rand, trebuie sa fie potrivita pentru varsta copilului, adica pentru dezvoltarea intelectuala si fizica. Apoi, sa fie durabila, bine realizata, atragatoare si interesanta, pentru a-i capta atentia. Sa nu fie periculoasa si sa nu se poata demonta usor in piese mici ce pot fi inghitite sau introduse in urechi sau in nas. Daca jucaria aleasa mai si stimuleaza imaginatia si creativitatea copilului, atunci chiar ca am dat peste un obiect de nerefuzat.
Numai ca sarcina noastra nu se termina aici. Trebuie sa citim cu atentie instructiunile de folosire si apoi sa le explicam copilului. Sa-l invatam ca jucariile trebuie folosite doar pentru joaca si ca trebuie pastrate in locuri special amenajate.
Sa nu lasam jucariile copiilor mai mari la indemana celor mai mici, pentru ca pot fi periculoase pentru cei din urma.
Sa nu cumparam copiilor jucarii zgomotoase, taioase, sau din materiale toxice. Jucariile electrice si cele care presupun trasul la tinta, uneltele ascutite ar trebui sa fie oferite numai copiilor mai mari si sa fie utilizate doar in prezenta unui adult.
Sa renuntam sa le cumparam jucarii care promoveaza violenta, pentru a nu le induce ideea ca agresivitatea reprezinta o stare de normalitate. Chiar si jocurile violente de pe computer, atat de raspandite si indragite de copii, pot genera comportamente agresive si acte de delicventa.
Alegerea unei jucarii a devenit deci un act de responsabilitate sociala pentru noi adultii. Avand in vedere aceste mici sugestii, cu siguranta vom reusi sa-i bucuram pe copii cu jucariile pe care le vom darui, fara a-i pune in pericol.

0 comentarii