Disciplina, Ordine, Control (I)

Disciplina, Ordine, Control (I)

Toti ne dorim sa avem copii educati insa nu totdeauna gasim solutiile cele mai potrivite. Makarenko spunea: “In adevar, toti vor sa-si educe copiii, dar nu cunosc secretul”. “Secretul” il descoperim mai tarziu, cand constatam ca modul nostru de educare a esuat si cand ne aflam in fata copilului nostru, ajuns adolescent, si nu ne place cum se comporta. Dam filmul inapoi si intelegem unde am gresit. Ne vin in minte situatii cand nu am stiut sa spunem NU, situatii cand am fost prea aspri sau prea ingaduitori, perioade cand am fost “absenti” din viata copilului nostru, fiind preocupati de alte probleme mai importante la vremea aceea… Ne dam seama ca, daca atunci i-am fi vorbit mai mult, daca i-am fi fost alaturi, poate acum totul era altfel. Adevarul este ca educatia reprezinta un proces permanent si continuu. In fiecare moment facem educatie copilului nostru prin EXEMPLU. Copiii ne copie in tot ceea ce facem si ce spunem.

Deci, sa ne mobilizam fortele, inteligenta si vointa si sa facem treaba buna!

 

ORDINEA

Vi se pare prea devreme ca la varsta de 3 ani copilul sa fie obisnuit cu ordinea? Nu, nu e devreme! Aceasta este varsta la care trebuie sa-l  invatam sa-si puna jucariile in ordine sau sa le stranga intr-o cutie. La 4-5 ani trebuie sa-l invatam sa-si puna hainele la locul lor bine stabilit, dupa ce a colorat sa puna creioanele la loc si caietele in ordine.

Cand incepe viata de scolar, ordinea va deveni o componenta importanta a programului zilnic. Trebuie sa le explicam ca in toate lucrurile exista o ordine. Ne imbracam intr-o anumita ordine – nu vom imbraca niciodata camasa peste haina. La fel, nu mancam niciodata desertul inainte de primul si al doilea fel, nu incepem sa scriem temele inainte de a invata lectia…

Mai tarziu, le vom explica despre ordinea din viata: mai intai trebuie sa crestem, sa invatam, sa ne alegem o meserie si iar sa invatam, sa ajungem sa fim independenti financiar si apoi sa ne intemeiem o familie. Trebuie sa le explicam cum putem mai bine ca orice om care nu respecta ordinea isi complica viata si si-o face mai grea.

Sa nu uitam ca exemplul nostru este covarsitor. Iar daca am gresit in viata, sa le explicam si lor, la varsta la care vor fi capabili sa inteleaga, greseala pe care am facut-o nerespectand ordinea fireasca a lucrurilor si consecintele survenite.

Deci ordinea nu trebuie impusa ci explicata.Nu trebuie sa ne  propunem “astazi ii vorbesc despre ordine”. Nu. In fiecare zi, cand este dezordonat, trebuie sa-i vorbim copilului despre ordine si sa-i dam explicatiile necesare. Nu uitati ca “fierul se bate cat e cald”. Sa le aratam deci celor mici, prin exemplul nostru, ce inseamna sa fii ordonat!

(va urma)

0 comentarii