Disciplina, Ordine, Control (III)

Disciplina, Ordine, Control (III)

Toti ne dorim sa avem copii educati insa nu totdeauna gasim solutiile cele mai potrivite. Makarenko spunea: “In adevar, toti vor sa-si educe copiii, dar nu cunosc secretul”. “Secretul” il descoperim mai tarziu, cand constatam ca modul nostru de educare a esuat si cand ne aflam in fata copilului nostru, ajuns adolescent, si nu ne place cum se comporta. Dam filmul inapoi si intelegem unde am gresit. Ne vin in minte situatii cand nu am stiut sa spunem NU, situatii cand am fost prea aspri sau prea ingaduitori, perioade cand am fost “absenti” din viata copilului nostru, fiind preocupati de alte probleme mai importante la vremea aceea… Ne dam seama ca, daca atunci i-am fi vorbit mai mult, daca i-am fi fost alaturi, poate acum totul era altfel. Adevarul este ca educatia reprezinta un proces permanent si continuu. In fiecare moment facem educatie copilului nostru prin exemplu. Copiii ne copie in tot ceea ce facem si ce spunem.
Deci, sa ne mobilizam fortele, inteligenta si vointa si sa facem treaba buna!

CONTROLUL
Cum stim daca regulile sunt respectate? Controlam!
Mai ales in primii ani de scoala, copilul trebuie controlat des. Fara control, munca noastra de educare in spiritul ordinei si disciplinei nu da roade. Daca nu-l controlam, copilul nu mai respecta regulile si asta pentru ca inca nu a ajuns la un grad de constientizare a ce e bine si ce nu e bine sa faca.

In timp, va ajunge sa aiba convingeri care il vor determina sa actioneze in spiritul a ceea ce l-am educat sa faca. Dar, pana atunci, trebuie controlat permanent. I-am spus ca in fiecare zi dupa ce vine de la scoala sa-si faca temele, dar asta nu e sficient. E nevoie sa verificam modul cum a facut temele si cum si-a pregatit ghiozdanul pentru a doua zi, sa verificam daca si-a pus hainutele la locul lor si daca este ordine in camera lui.

In urma controlului, ne dam seama cat am fost de convingatori in explicatiile premergatoare impunerii regulei. Daca rezultatul nu e pe masura asteptarilor, atunci trebuie sa le mai explicam inca o data, cautand alte argumente. Cu calm. Cu mult calm!

Nu uitati ca acum, la o varsta frageda, puneti temelii solide pentru formarea copilului dumneavoastra. Si, cum spune intelepciunea populara, “deprinderea din tinerete ramane si la batranete”.

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii