Copilul si regulile de circulatie

Copilul si regulile de circulatie

Pentru siguranta copilului, trebuie sa-i vorbim permanent despre respectarea regulilor de circulatie, despre cum sa se comporte atunci cand trebuie sa traverseze strada sau cand merge pe bicicleta.
Cand suntem impreuna cu copilul pe strada, sa-i explicam ca se traverseaza doar prin locurile marcate, pe „zebra”, ca nu trebuie sa alerge, ca inainte de a traversa chiar prin locul marcat, este necesar sa se asigure daca nu se apropie masini, daca incetinesc cand se apropie de trecerea pentru pietoni. Este important sa-l ajutati sa constientizeze de ce trebuie sa respecte culoarea semaforului si sa nu traverseze prin locuri nepermise. Explicati-i ca viata lui este foarte importanta si trebuie sa fie atenti.

Ca pietoni, copiii trebuie educati sa circule numai pe trotuare, iar acolo unde lipsesc, pe marginea strazii, pe partea stanga a sensului de mers in asa fel incat sa vada vehiculele care vin din fata si sa fie la randul lor vazuti de conducatorii acestora. Si pe trotuar trebuie sa fie atenti, deoarece in unele locuri sunt iesiri din garaje.
Da, veti spune ca soferul masinii este cel care trebuie sa fie atent. Dar daca nu e?

De obicei, scolarii mici sunt insotiti la scoala de parinti, bunici sau frati mai mari. Am vazut uneori ca si insotitorii scolarilor traverseaza prin locuri nemarcate, punand viata copilului si a lor in pericol; si-apoi nu uitati ca educatia se face si prin cuvinte, dar mai ales prin exemplul celor maturi. Deci, este important sa respectam mai intai noi regulile de circulatie pentru a da un exemplu bun de urmat, in concordanta cu ceea ce-i invatam pe copii.

Toate aceste reguli, copiii deja le invata la gradinita, dar trebuie sa le repetam mereu pentru ca scolarul sa-si dea seama cat de mult trebuie sa ia in serios regulile de circulatie. Trebuie pregatit si pentru momentul cand va mai creste si va merge singur la scoala. Invatati-l sa mearga pe aceeasi „ruta” stabilita in toti acesti ani cat l-ati condus. Sa nu se opreasca pe strada si sa vina direct acasa. Cand considerati ca a venit timpul sa-l lasati sa mearga singur la scoala, v-as sugera sa-l urmariti si la dus si la intors, fara a fi vazuti, doua-trei zile la rand, pentru a va convinge ca respecta regulile de circulatie si nu-si pune viata in pericol.

Scolarii si mijloacele de transport

De obicei, copiii frecventeaza o scoala din zona in care locuiesc, tocmai pentru ca este obositor pentru un copil de 6-7 ani sa mearga zilnic intr-un alt cartier la scoala. Dar, chiar in acelasi cartier, scoala poate fi la o distanta de o statie sau doua de autobuz sau alt mijloc de transport. V-as sugera ca atat timp cat vremea o permite sa-i invatati sa mearga pe jos.
Totusi, pentru ca mijloacele de transport in comun nu pot fi evitate, trebuie sa-i invatati cum sa se comporte, de la urcare si pana la coborare, sulbiniind ca mijlocul de transport in comun nu este loc de joaca.

In primul rand, trebuie sa stie ca inainte de a urca trebuie sa dea prioritate celor care coboara. Odata urcati, sa caute o bara de care sa se tina. In mod normal, ghiozdanele ar trebui sa le dea jos din spate cand circula cu un mijloc de transport, pentru a nu incomoda ceilalti calatori. Bineinteles, nu uitati sa le atrageti atentia sa ofere locul daca langa ei sta in picioare o persoana in varsta, o mama cu copil in brate, o persoana invalida. Nu in ultimul rand, trebuie sa-i invatati sa se adreseze in mod respectuos persoanelor din jur cand doresc sa inainteze sau sa coboare. Asa invata sa fie si politicosi.

Toate aceste lucruri, copilul le invata si la scoala, dar ca sa fim siguri ca va urma sfaturile, repetati-i–le mereu.

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii