Aflati ce fel de parinti sunteti!

Aflati ce fel de parinti sunteti!

Colaborarea dintre parinti si educator (fie ca este vorba despre educatoare, invatatoare sau diriginte) sta la baza reusitei la invatatura si in educatia copiilor. Aceasta colaborare nu e usoara, deoarece trebuie ca educatorul sa cunoasca familia din care provine elevul, precum si ce tip de parinti are: indulgenti, autoritari, indiferenti, protectori sau democratici.
Dumneavoastra stiti in care tipologie a parintilor va regasiti? In randurile ce urmeaza, voi prezenta caracteristicile si modul de manifestare al primelor trei tipologii, dar si avantajele si dezavantajele pe care le prezinta fiecare.

Indulgent
Acest tip de parinte ii permite  copilului sa se manifeste cum vrea, fara a-i impune prea multe restrictii. Se consulta cu el cand ia decizii, ii ofera libertate de exprimare, manifesta interes fata de tot ce face copilul, iar cazurile cand il pedepseste sunt foarte rare.
Aceasta atitudine ii permite copilului sa aiba o personalitate distincta, marcanta, originala. Ii dezvolta capacitatea  de a lua decizii si creativitatea.
Pe de alta parte, copilului crescut intr-o maniera indulgenta ii va fi greu sa inteleaga rolul limitelor, al regulilor si sa tina cont de ele atunci cand situatia o va cere; de aceea, pentru foarte multi adulti, el este un copil obraznic sau este vazut ca un „copil problema“.

Autoritar
Parintele care adopta stilul autoritar este caracterizat de faptul ca ii cere copilului sa respecte cu strictete, fara sa comenteze, regulile impuse. Pentru cea mai mica greseala, copilul este pedepsit. Intentia copilului de a–si manifesta independenta este interpretata ca o forma de razvratire, fapt ce reprezinta o sursa importanta a conflictelor parinte-copil.
Stilul autoritar al parintelui il invata pe copil sa devina ordonat, disciplinat, respectuos, ii dezvolta simtul critic, il invata sa devina perfectionist.
Din pacate, adoptarea acestui stil parental atrage dupa sine numeroase dezavantaje. Copilul crescut in acest mod va invata foarte greu sa devina maleabil, sensibil la dorintele altuia. El va fi intolerant fata de cei care vor gresi. De asemenea, acest copil va intampina dificultati in realizarea unei comunicari eficiente, va fi lipsit de initiativa, de curaj si vesnic nemultumit, deoarece se va teme in permanenta ca ar putea gresi.

Indiferent
Un  parinte indiferent neglijeaza copilul, nu este preocupat de realizarile lui si nici nu manifesta trairi emotionale pozitive pentru el. Copilul al carui parinte se manifesta indiferent invata ca parerea lui nu conteaza prea mult, se simte lipsit de importanta si uneori absolvit de orice responsabilitate. El va deveni timorat si va avea un complex de inferioritate.
Acest tip de copil se va baza doar pe experienta lui, va fi mai rezistent la greutatile vietii. Insa, din cauza lipsei de afectiune, copilul va deveni mai rigid, mai insensibil, mai apatic. Unii, il vor  considera „fara suflet“ sau „de gheata“.

Reveniti si maine pe blog pentru a afla caracteristicile parintilor protectori si democratici!

Credit foto: www.sxc.hu

1 comentariu