Aflati ce fel de parinti sunteti! (II)

Aflati ce fel de parinti sunteti! (II)

Dumneavoastra stiti in care tipologie a parintilor va regasiti? Am prezentat ieri cum se manifesta si caracterizeaza parintii indulgenti, cei autoritari si cei indiferenti, iar astazi veti afla in randurile de mai jos avantajele si dezavantajele pe care le prezinta parintii incadrati in alte doua tipologii – protectori, respectiv democratici.

Protector
Aparent, acest tip de parinte pare a fi un model. El este extrem de atent la nevoile copilului si se dedica cu toata fiinta lui “meseriei” de parinte. Ii ofera copilului in permanenta siguranta, sprijin si protectie. Are grija sa-si invete copilul sa fie precaut si rezervat fata de tot ceea ce vine din afara familiei.

Din pacate, protectia acordata copilului este exagerata: parintii protectori devin vesnic ingrijorati, vad pericole la tot pasul. Atunci cand apare o problema, se grabesc sa caute vinovati, intra in panica, se “consuma”.

Dezavantajele pe care le atrage acest stil parental sunt numeroase. Cand este mic, copilul are stari de frica nejustificate. Odata cu trecerea timpului, copilul se va simti “sufocat” si va manifesta dorinta de a se indeparta de parinti. Va considera ca e dificil sa comunice direct cu parintele despre anumite probleme, de teama ca acesta nu-l va intelege si se va ingrijora. Copilul va invata sa ascunda informatia, va avea o viata personala secreta, nebanuita de parinte.

Democratic
Parintele care se comporta democratic are in vedere ca drepturile copilului sa fie respectate intotdeauna, insa fara a omite respectarea unor reguli care sa fie aplicate consecvent si urmate de toti membrii familiei. Prin urmare, parintele care imbratiseaza stilul democratic este suficient de indulgent, flexibil si deschis spre nou pentru a accepta tot ce ar putea ameliora viata copilului si a familiei, insa este in acelasi timp suficient de autoritar pentru a impune o disciplina riguroasa , a-l invata pe copil sa respecte reguli si sa indeplineasca sarcinile care i se dau.

Parintele democratic este suficient de protector pentru a-i oferi copilului siguranta si sprijinul de care are nevoie. El este de asemenea suficient de intelegator si increzator in capacitatea copilului de a lua unele decizii personale, il incurajeaza sa fie independent, ii respecta opiniile, interesele si personalitatea. Manifesta caldura fata de copil, il apreciaza.

Ca urmare a acestor atitudini parentale, copilul isi va dezvolta un echilibru emotional care va sta la baza dezvoltarii armonioase a personalitatii sale, va putea comunica eficient cu cei din jur, va manifesta creativitate, initiativa, autonomie personala. Respectul pentru om cultivat de stilul democratic il va invata pe copil sa ii respecte pe altii, sa ia in considerare opinia celorlalti, sa accepte observatii, avand totodata curajul sa-si exprime punctul de vedere.

Cu toate ca in aparenta stilul democratic are multe avantaje, trebuie mentionat faptul ca un copil crescut in acest mod se va adapta cu greu unui stil autoritar pe care il poate intalni in scoala, in grupul de prieteni sau la locul de munca. El ar putea fi considerat lent pentru ca nu executa prompt sarcinile care i se dau sau impertinent pentru ca “discuta” ordinele.

Cum e mai bine?
Important este ca fiecare parinte sa-si analizeze compotamentul si atitudinile, sa identifice stilul parental pe care il manifesta asupra copilului. Cautati avantajele si dezavantajele stilului dumneavoastra! Nu pierdeti din vedere ca puteti avea mai multe stiluri parentale, bininteles cu o dominanta, in functie de diferirti factori.

Sa nu uitam ca, intr-o familie, fiecare parinte poate avea stilul propriu. Uneori, manifestarile spcifice tipologiei unuia dintre parinti le completeaza pe cele ale partenerului, iar alteori se dovedesc a fi incompatibile. Se ajunge astfel in situatia de a dezorienta copilul si de a-i crea un climat afectiv nefavorabil dezvoltarii armonioase.

Analizati-va stilul parental, dar analizati-l si pe cel al partenerului de viata, puneti-va de acord asupra stilului abordat pentru a ajunge la idealul de copil pe care il doriti!
Puterea sta in capacitatea dumneavoastra de schimbare si in consecventa cu care veti actiona. Va doresc succes!

Credit foto: www.sxc.hu

0 comentarii