Cum si cand criticam

  Cum si cand criticam

  Adevărul este că nici nouă, adulţilor, nu ne place să fim criticaţi şi de multe ori găsim scuze pentru insuccesele noastre pentru a nu ne ştirbi imaginea propriei persoane. Ne e şi mai greu să ne facem autocritica pentru că e greu de privit realitatea în faţă şi e mult mai uşor să observi eşecurile celor din jur decât pe cele proprii.

  Laudele - mici sfaturi

  Laudele - mici sfaturi

  Postat in Cei 7 ani de acasa, Sfaturile saptamanii

  Lauda trebuie dată cu chibzuinţă şi de-a lungul timpului veţi vedea că este o tehnică de disciplinare mai eficientă decât o pedeapsă administrată imediat după un comportament nepotrivit. Mai ales în primii ani de viaţă, lauda este un puternic

  Stima de sine

  Stima de sine

  Postat in Cei 7 ani de acasa, Sfaturi

  Noi, părinţii, ne întrebăm uneori ce ar trebui să facem pentru a creşte un copil responsabil, care să se adapteze în lumea în care trăieşte şi care să se simtă bine în propria piele. Crescând, copiii încep să înţeleagă cine sunt şi care e

  Cu copiii in vacanta

  Cu copiii in vacanta

  Termenul "concediu" capătă o altă semnificaţie odată cu apariţia copiilor, pentru că, deşi sunteţi în vacanţă, aveţi de lucru 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Aşa că încercaţi să nu aveţi aşteptări prea mari; înarmaţi-vă cu răbdare, umor, o atitudine pozitivă şi cel mai important... nu vă descurajaţi.

  Rabdarea (III)

  Rabdarea (III)

  O bună metodă pentru a-i învăţa pe copii ce înseamnă trecerea timpului este cultivarea plantelor. Îngrijind o plăntuţă, aşteptând apariţia fiecărui boboc de floare, copiii încep să înţeleagă sensul trecerii timpului, învaţă că evoluţia are nevoie de timp şi că natura nu poate fi grăbită.

  Rabdarea (II)

  Rabdarea (II)

  Copiilor le este greu să aştepte chiar şi lucrurile plăcute. De exemplu, aşteaptă cu nerăbdare venirea vacanţei şi până vine pare să treacă o veşnicie. Această aşteptare febrilă putem s-o folosim pentru a-i ajuta să înţeleagă trecerea timpului, să conştientizeze ce înseamnă o zi, o săptămână, o lună.

  Rabdarea

  Rabdarea

  Răbdarea presupune toleranţă. Prin toleranţă înţelegem acceptarea a ceea ce se întâmplă, nu doar o resemnare îmbufnată a unei situaţii. Dacă acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba şi ne hotărâm să luăm partea bună a situaţiei proaste, fără să ne plângem şi fără a scrâşni din dinţi, vom fi surprinşi de rezultate. Iar dacă vom lua o atitudine pozitivă ne vom confrunta mai uşor cu situaţiile dificile, ceea ce uneori poate schimba rezultatul final.

  Puterea exemplului

  Puterea exemplului

  Copiii au nevoie să li se spună că sunt iubiţi, dar mai mult încă, au nevoie să fie asiguraţi de sinceritatea vorbelor noastre prin îmbrăţişări, sărutări, mângâieri şi alintări. Ei au tot dreptul la senzaţia plăcută dată de atingerile părinţilor.

  Vorba dulce mult aduce

  Vorba dulce mult aduce

  Ne criticăm deseori copiii ca să-i determinăm să facă lucrurile mai bine, să devină mai buni. Copiilor însă nu le place să fie criticaţi şi iau imediat o atitudine de apărare şi nu de cooperare. Ei văd criticile ca un atac la persoana lor, pentru că nu înţeleg că nu ei sunt inacceptabili, ci comportamentul lor.

  Solidari in fata copilului

  Solidari in fata copilului

  Părinţii sunt aliaţi în ceea ce priveşte creşterea şi educarea copiilor. Iar această alianţă nu trebuie ruptă, chiar dacă uneori ni se pare că unul dintre părinţi este prea aspru cu copilul şi-l pedepseşte prea mult pentru o greşeală sau o poznă.

  Bunicii si copiii

  Bunicii si copiii

  Când vorbim despre copilărie, gândul ne duce şi spre amintirea bunicilor. Bunicii fac parte din familia lărgită şi sunt la rândul lor părinţi, au capacitatea de a îngriji copilul și de multe ori ajung să petreacă mai mult timp cu cei mici decât părinții.

  Relatiile dintre frati

  Relatiile dintre frati

  De multe ori, când copilul unic devine fratele mai mare, acesta devine gelos. Se simte detronat. Nu mai are toată atenţia părinţilor de când a venit „intrusul”. „Şss! Doarme copilul. Pleacă de aici şi stai liniştit!” Bineînţeles că ajunge la disperare şi nu de puţine ori copiii întreabă: „De ce nu-l duci înapoi, mami? Hai să-l schimbăm pe o pisicuţă!”, în timp ce îi trage câteva ciupituri discrete concurentului nepoftit.

  Cu copiii in oras

  Cu copiii in oras

  Cred că vi s-a întâmplat şi dumneavoastră să vedeţi uneori, în oraş, copii ce nu pot fi stăpâniţi de părinţii lor. Copii mici, cu vârste între 3 şi 6 ani, care atunci când îşi însoţesc părinţii la plimbare, la cumpărături, la film sau pe stradă, le fac viaţa de nesuportat.

  Oferind prea mult copiilor, ii rasfatam?

  Oferind prea mult copiilor, ii rasfatam?

  Faţă de generaţiile precedente, copiii de astăzi primesc mult mai multe cadouri. Dar nu acest lucru îi transformă automat în copii răsfăţaţi.

  Care este metoda cea mai buna in educarea copilului?

  Care este metoda cea mai buna in educarea copilului?

  Copiii sunt ca bureţii. Învaţă neîncetat de la noi, părinţii. Ne sorb din priviri. Poate că nu sunt atenţi la ceea ce le spunem să facă, dar cu siguranţă sunt atenţi la ceea ce facem noi efectiv. Suntem primele şi cele mai puternice modele pentru ei.

  Exista Mos Craciun?

  Exista Mos Craciun?

  Trebuie sa-l lasam pe copil sa creada in Mos Craciun? Unii parinti nu vor sa zapaceasca mintea copilului lor, lasandu-l sa creada in ceea ce nu exista si ii prezinta de la bun inceput realitatea asa cum este. Altii, dimpotriva, refuza sa risipeasca farmecul copilariei si sustin aceste credinte astfel incat sa dureze cat mai mult timp. Atat unii cat si ceilalti fac greseala de a se amesteca pe nedrept in cursul firesc al lucrurilor, in loc sa astepte efectele maturizarii cerebrale.

  Stabilirea valorilor personale

  Stabilirea valorilor personale

  Fiecare dintre noi avem drumul prin viata, unic, pe care alegem sa-l urmam intr-un fel sau altul. Aceste alegeri sunt influentate de cele mai multe ori de convingerile si principiile pe care le avem, adica tocmai valorile personale. Valorile personale sunt acele lucruri in care fiecare dintre noi crede si in functie de care ne ghidam fiecare actiune.

  Gandirea scolarului mic

  Gandirea scolarului mic

  Cand copilul incepe perioada scolara gandirea ii este mereu solicitata si dezvoltata. Pornind de la o gandire intuitiva, copilul ajunge sa opereze cu structuri mentale concrete. Potentialul intelectual se mareste de 3-4 ori in aceasta perioada, un efect vizibil fiind micsorarea timpului de lucru necesar rezolvarii unei sarcini didactice.

  Prietenii copilului nostru

  Pana la varsta de 3 ani, primii prieteni ai copilului sunt chiar parintii. Mergand la gradinita, isi va face prieteni, pentru ca simte nevoia sa aiba un anumit fel de relatii afective si la gradinita, la fel ca si acasa; doreste si invata sa-si faca prieteni. Incepe sa se simta mai apropiat de unul dintre colegii de grupa cu care se joaca mai mult. Daca mai au si norocul sa fie si colegi de clasa, la scoala, intre ei se va naste o prietenie pe viata.

  Sa facem economie

  Sa facem economie

  Copiii intra in contact cu banii de cand incep sa socoteasca - invata diviziunile banilor si invata sa-i numere. De unde pot avea copiii nostri bani? Cu diferite ocazii, de la bunici si de la alte rude, dar mai des de la parinti, care uneori ofera sume simbolice, drept stimulent, pentru mici treburi casnice.

  Mica vacanta

  Mica vacanta

  De vineri 21 octombrie pana pe 30 octombrie elevii din ciclul primar au o scurta vacanta. Ar fi de preferat sa nu schimbam programul zilnic al scolarului: ora de trezire dimineata, ora de masa, somnul de dupa-amiaza, ora de culcare. Reflexele abia s-au format in primele sase saptamani de scoala si e bine sa le mentinem.

  Motivatia invatarii

  Motivatia invatarii

  In general, motivatia este un element esential pentru a reusi in viata. Pe scurt, motivatia este un motiv de actiune. Motiv care dinamizeaza comportamentul uman, care initiaza, organizeaza si regleaza actiunile in directia scopului urmarit. Deci motivatia elevului este esentiala in procesul de invatare, in formarea atitudinii fata de scoala, fata de munca de elev.

  Copilul si regulile de circulatie

  Copilul si regulile de circulatie

  Pentru siguranta copilului, trebuie sa-i vorbim permanent despre respectarea regulilor de circulatie, despre cum sa se comporte atunci cand trebuie sa traverseze strada sau cand merge pe bicicleta.

  Despre minciunile copiilor

  Despre minciunile copiilor

  Dintre trasaturile negative de caracter mai frecvente la copii, preadolescenti si adolescenti se manifesta minciuna, capriciile, incapatanarea, negativismul, timiditatea. In randurile ce urmeaza veti descoperi cateva dintre motivele care ii determina pe copii sa spuna minciuni si ce puteti face pentru a-i dezobisnui sa minta.

  Disciplina, Ordine, Control (III)

  Disciplina, Ordine, Control (III)

  Toti ne dorim sa avem copii educati insa nu totdeauna gasim solutiile cele mai potrivite. Makarenko spunea: "In adevar, toti vor sa-si educe copiii, dar nu cunosc secretul". "Secretul" il descoperim mai tarziu, cand constatam ca modul nostru de educare a esuat si cand ne aflam in fata copilului nostru, ajuns adolescent, si nu ne place cum se comporta. Dam filmul inapoi si intelegem unde am gresit. Ne vin in minte situatii cand nu am stiut sa spunem NU, situatii cand am fost prea aspri sau prea ingaduitori, perioade cand am fost "absenti" din viata copilului nostru, fiind preocupati de alte probleme mai importante la vremea aceea... Ne dam seama ca, daca atunci i-am fi vorbit mai mult, daca i-am fi fost alaturi, poate acum totul era altfel. Adevarul este ca educatia reprezinta un proces permanent si continuu. In fiecare moment facem educatie copilului nostru prin exemplu. Copiii ne copie in tot ceea ce facem si ce spunem. Deci, sa ne mobilizam fortele, inteligenta si vointa si sa facem treaba buna!

  Biblioteca scolarului

  Biblioteca scolarului

  Acum cativa ani, a fost eliminat din planul de invatamant obiectul Lectura, dar in anul scolar 2011-2012 acesta a fost reintrodus in programa. S-a considerat probabil ca eliminarea a fost o greseala. Oare de ce?

  Aflati ce fel de parinti sunteti! (II)

  Aflati ce fel de parinti sunteti! (II)

  Dumneavoastra stiti in care tipologie a parintilor va regasiti? Am prezentat ieri cum se manifesta si caracterizeaza parintii indulgenti, cei autoritari si cei indiferenti, iar astazi veti afla in randurile de mai jos avantajele si dezavantajele pe care le prezinta parintii incadrati in alte doua tipologii - protectori, respectiv democratici.

  Disciplina, Ordine, Control (II)

  Disciplina, Ordine, Control (II)

  Toti ne dorim sa avem copii educati insa nu totdeauna gasim solutiile cele mai potrivite. Makarenko spunea: "In adevar, toti vor sa-si educe copiii, dar nu cunosc secretul". "Secretul" il descoperim mai tarziu, cand constatam ca modul nostru de educare a esuat si cand ne aflam in fata copilului nostru, ajuns adolescent, si nu ne place cum se comporta. Dam filmul inapoi si intelegem unde am gresit. Ne vin in minte situatii cand nu am stiut sa spunem NU, situatii cand am fost prea aspri sau prea ingaduitori, perioade cand am fost "absenti" din viata copilului nostru, fiind preocupati de alte probleme mai importante la vremea aceea... Ne dam seama ca, daca atunci i-am fi vorbit mai mult, daca i-am fi fost alaturi, poate acum totul era altfel. Adevarul este ca educatia reprezinta un proces permanent si continuu. In fiecare moment facem educatie copilului nostru prin exemplu. Copiii ne copie in tot ceea ce facem si ce spunem. Deci, sa ne mobilizam fortele, inteligenta si vointa si sa facem treaba buna!

  Aflati ce fel de parinti sunteti!

  Aflati ce fel de parinti sunteti!

  Colaborarea dintre parinti si educator (fie ca este vorba despre educatoare, invatatoare sau diriginte) sta la baza reusitei la invatatura si in educatia copiilor. Aceasta colaborare nu e usoara, deoarece trebuie ca educatorul sa cunoasca familia din care provine elevul, precum si ce tip de parinti are: indulgenti, autoritari, indiferenti, protectori sau democratici. Dumneavoastra stiti in care tipologie a parintilor va regasiti? In randurile ce urmeaza, voi prezenta caracteristicile si modul de manifestare al primelor trei tipologii, dar si avantajele si dezavantajele pe care le prezinta fiecare.

  Disciplina, Ordine, Control (I)

  Disciplina, Ordine, Control (I)

  Toti ne dorim sa avem copii educati insa nu totdeauna gasim solutiile cele mai potrivite. Makarenko spunea: "In adevar, toti vor sa-si educe copiii, dar nu cunosc secretul". "Secretul" il descoperim mai tarziu, cand constatam ca modul nostru de educare a esuat si cand ne aflam in fata copilului nostru, ajuns adolescent, si nu ne place cum se comporta. Dam filmul inapoi si intelegem unde am gresit. Ne vin in minte situatii cand nu am stiut sa spunem NU, situatii cand am fost prea aspri sau prea ingaduitori, perioade cand am fost "absenti" din viata copilului nostru, fiind preocupati de alte probleme mai importante la vremea aceea... Ne dam seama ca, daca atunci i-am fi vorbit mai mult, daca i-am fi fost alaturi, poate acum totul era altfel. Adevarul este ca educatia reprezinta un proces permanent si continuu. In fiecare moment facem educatie copilului nostru prin EXEMPLU. Copiii ne copie in tot ceea ce facem si ce spunem. Deci, sa ne mobilizam fortele, inteligenta si vointa si sa facem treaba buna!

  Urmareste-ma pe

  Rss